Paard & Levenskunst
Paarden kennen de kunst van het leven al......

Bibliotheek

Boekbeschrijvingen tot 2010:

Boekbeschrijvingen
Korte beschrijving van de inhoud van boeken over coaching, therapie, begeleiding en management trainingingen of ervaringen van cliënten met paarden tot en met 2010. Klik op de titel voor de beschrijving. Bron: bol.com, amazon.com, rozhanitsa.nl.

Titels:
2010. Hoop vanuit het hart van een paard. Kathy Pike
2010. Niet ik zoek het paard, het paard zoekt mij. Klaus Ferdinand Hempfling.
2009. Paarden liegen nooit. Mark Rashid.
2009. Contact met paarden Margrit Coates
2009. Planning Your Business in the Horse as Healer/Teacher Professions. Ariana Strozzi.
2009. Het tevreden paard. Paardenwelzijn in de praktijk.
2009. Een reis te wereldpaard (het paard als leermeester). Jenny de Jong.
2009. Paard, volg mij. GaWaNi PonyBoy.
2009. Het paard als spiegel van de ziel. Nanda van Gestel
2009. Het paard als leermeester. Petra Nelstein
2008. Natuurlijk paardrijden. Klaus Ferdinand Hempfling
2008. Een goed paard is nooit lelijk. Mark Rashid.
2007. Paarden spreken Margit Coates
2007. The Tao of Equus. Linda Kohanov
2007. Gedrag van het paard. Daniel Mills en Kathryn Nankervis
2007. Horse sense, business sense; practical tools for building a successful equine assisted program. Shannon Knapp.
2007. Een paard is een paard. Mark Rashid.
2006. What to do when you don’t know what to do; Common Horse Sense. Wyatt Webb
2006. De Boodschap van de paarden. Klaus Ferdinand Hempfling
2006. Ruiter tussen twee werelden. Het paard als leraar en genezer. Linda Kohanov
2006. Horses and the Mystical path. The Celtic Way of expanding the human soul. Adele von Rüst McCormick, Ph.D. en Marlena Deborah McCormick, Ph.D
2005. Dancing with your dark horse; how horse sense helps us find balance, strength and wisdom. Chris Irwin.
2005. Adventures in Awareness – learning with the help of horses. Barbara Rector.
2004. Horse Sense for the Leader Within. Are you leading your life, or is it leading you? Ariana Strozzi.
2003. Op de adem van de wind - Mary Midkiff.
2002. Rijden in evenwicht, evenwicht in rijden. Johan Miesen.
2002. De aard van het paard. Stephen Budiansky
2001. Gezond verstand. Een betere communicatie tussen mensen via de taal van het paard. Monty Roberts.
1999. Een Paard liegt niet. Chris Irwin


2010. Hoop vanuit het hart van een paard. Kathy Pike
Kathy Pike is life-coach, grondlegger van de Mind Body Methode (MBM), en autoriteit op het gebied van Equine Facilitated Learning. MBM helpt mensen de signalen van hun lichaam op te merken, en daardoor beter te aarden en oude trauma’s te ontdekken en op te ruimen. Kathy geeft workshops en trainingen in de Verenigde Staten en Europa. Door het paard als leraar toe te voegen (Equine Facilitated Learning), blijkt de MBM nog succesvoller. Paarden zijn absolute meesters in het lezen van de werkelijke bedoelingen van mensen, omdat hun leven afhangt van hun vermogen hun omgeving juist te interpreteren. Een paard scant de mens en geeft vervolgens precies aan wat er gebeurt in diens lichaam. Het laat zich niet afleiden door de schijn die mensen proberen te creëren. Door naar het paard "te luisteren” kan de mens heel snel tot diepe inzichten komen. Dit vermogen van het paard heeft een grote impact op de relatie tussen mens en paard. Mensen die leren om naar hun paard "te luisteren” kunnen daardoor hun communicatie en onderlinge relatie op veel manieren verbeteren en verdiepen. Dit boek is het verhaal van wat er nodig is om het contact te herstellen met een soort die volledig belichaamt wat Kathy zo uitstekend kan overbrengen: het paard. Met de hulp van een aantal paardengidsen bracht Kathy de basisgedachten van de mythe van Chiron in haar eigen leven tot bloei. Ze werd een gewonde heler die andere helden in wording kan leren hoe ze hun eigen lotsbestemming kunnen volgen. Hierbij maakt ze gebruik van de creativiteit, vitaliteit en moed die nodig zijn om de geschenken die verborgen liggen in problemen te ontfutselen aan het leven. Ieder hoofdstuk in dit boek biedt een levensles over vertrouwen op je instincten, het eerlijk omgaan met emoties, helder communiceren en het loslaten van negatieve gedachten. Aan de hand van ontroerende verhalen wordt langzaam duidelijk welke belangrijke rol paarden kunnen spelen bij spirituele ontwikkeling en het vinden van een diepere verbinding met jezelf, met anderen en met de natuur. Zo maakt Kathy's paard Hope het verschil tussen hoop en geloof duidelijk; roept een mishandeld paard bij de auteur herinneringen op die ze daardoor kan verwerken, en helpt een paard een jonge hoopvolle Olympische amazone zichzelf te herontdekken en haar eigenwaarde te hervinden.

2010. Niet ik zoek het paard, het paard zoekt mij. Klaus Ferdinand Hempfling.
Klaus Ferdinand Hempfling staat in de internationale paardenwereld bekend als de 'Meester in lichaamstaal'. Veel lezers van zijn spraakmakende vorige boeken, en bezoekers van zijn clinics vragen zich af: 'hoe doet hij dat toch?' In Niet ik zoek het paard, onthult Hempling 'zijn geheim'. Diepzinnig en gedetailleerd, met vele stap-voor-stap tekeningen en foto's, wijdt Klaus Ferdinand Hempfling de lezer in zijn wereld van het begrijpen van paarden in.
Hij legt daarbij evenveel nadruk op de basisbeginselen, als op de eerste momenten van samenzijn met paarden, evenals op de verschillende vormen van ontwikkeling van gevorderd tot het hoogste niveau. Speciaal voor dit boek werd de ontwikkeling van verschillende paarden uiterst gedetailleerd vastgelegd op foto's. Zo ontstonden unieke verslagen van de intieme arbeid van deze bijzondere paardenman. "Met dit boek heb ik in meerdere opzichten mijn nek ver uitgestoken", zegt Hempfling. "Over vele handelswijzen, emoties, bevindingen en praktijkervaringen vertel ik hierin voor het eerst. Ik beschrijf één op één hoe ik de paarden benader, hoe ik ze terugbreng tot zichzelf en hoe ik ze zover breng dat ze hun uiterlijke en innerlijke pantser laten vallen. Alles staat erin".Het boek is een uitbundig geïllustreerd boekwerk met een rijkdom aan praktische, theoretische en spirituele verbanden. Een must voor iedere ruiter of paardenliefhebber, ongeacht bij welke wijze van rijden deze zich thuis voelt.
De auteur van dit handboek over de omgang met paarden is een van de bekendste namen uit de wereld van Natural Horsemanship, de methode waarbij de natuurlijke leefwijze van het paard, zoals kuddementaliteit, vluchtgedrag ed., uitgangspunten vormen. Nadruk ligt op de lichaamshouding en -taal van de mens die hierbij aansluiting moet vinden om resultaat te boeken. Na een introductie met de visie van de auteur op de huidige maatschappij en de plaats daarin van mens en dier worden talloze voorbeelden uit de praktijk in een verhalende stijl gegeven. Talloze, soms wat gedateerde kleurenfoto's, (enigszins onbeholpen) tekeningen en verwijzingen naar YouTube-filmpjes, illustreren de werkwijze van Hempfling. Deze bijna twee kilo zware gebonden uitgave heeft een verzorgde lay-out: rijk geïllustreerd, glanzend papier met achtergrond, ruim gedrukt. De gekozen invalshoeken, zoals de magische cirkel, biopositief rijden en de wat 'Libelle'-achtige vertellende stijl zijn heel eigen voor deze auteur.

2009. Paarden liegen nooit. Mark Rashid.
Als je op basis van een vertrouwensrelatie met je paard wil samenwerken kun je beter een passieve leider dan een alfaleider zijn. Mark Rashid beschrijft in dit boek overtuigend hoe je de passieve leider van je paard kunt worden.In Paarden liegen nooit zet Mark Rashid vraagtekens bij de overtuiging dat je een alfa leider zou moeten zijn om met paarden te kunnen werken. Na bestudering van in het wild levende paarden kwam Mark tot de conclusie dat er in veel kuddes sprake is van passief leiderschap. De passieve leider is het paard waar de andere leden van de kudde graag in de buurt willen zijn. Een alfaleider domineert de kudde door middel van angst en intimidatie en houdt de andere paarden onder controle door te dreigen, te slaan en te bijten. De passieve leider is betrouwbaar, duidelijk maar vriendelijk.

Net als in Een paard is een paard en Een goed paard is nooit lelijk schrijft Rashid prachtige verhalen over zijn eigen ervaringen met paarden en mensen. De auteur is inmiddels een bekende figuur. Hij geeft overal in de wereld workshops om zijn kennis te verspreiden en we kennen hem al van eerdere titels: 'Een goed paard is nooit lelijk' en 'Een paard is een paard'. In dit derde boek legt hij uit dat er twee soorten leiders zijn: degenen die de macht krijgen/houden door intimidatie, de 'alfaleider' en degenen waar men graag bij in de buurt is omdat dit soort leiders vertrouwen uitstralen, de 'passieve' leider. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft de auteur dit fenomeen en legt hij uit wat je als mens kunt doen om ook tot de laatste categorie te behoren, waardoor een relatie ontstaat die zowel voor mens als dier fijn is. De tekst is, net als in zijn andere delen, prettig leesbaar. Het is geen droog informatieboek, maar aan de hand van verhalen worden heel veel dingen duidelijk. Ook hier schroomt hij weer niet om af en toe zijn eigen fouten/tekortkomingen te beschrijven en daardoor de lezer wijzer te maken.

2009. Contact met paarden Margrit Coates
Contact met paarden verkent de belangrijke lessen die we van deze schitterende dieren kunnen leren. Als we werkelijk doorhebben hoe we met paarden kunnen omgaan en hoe we hun rol in ons leven kunnen interpreteren, dan kunnen we ook onze relatie met mensen verbeteren en nog veel meer. Dit buitengewone boek is gebaseerd op sprekende en waargebeurde verhalen en op tal van ervaringen uit de praktijk en snijdt onder andere onderwerpen aan als creativiteit, potentieel en succes. Van je eigen paard of pony kun je ongelooflijk veel leren over jezelf en je leven De Britse is een wereldvermaarde healer van huisdieren. Ze is bekend van radio en tv en schrijft regelmatig artikelen in kranten en tijdschriften. Ze heeft zelfs een column in de Daily Mail. Eerder verschenen van haar: Je huisdier genezen met helende energie en Paarden spreken. www.thehorsehealer.com
'Contact met paarden laat op meevoelende, intelligente en kritische wijze zien hoe paarden in vele opzichten mensen helpen en hun levenslessen leren die veel verder gaan dan de stal. Ik beveel het van harte aan.' Linda Kohanov, auteur van o.a. De Tao van Equus.
De auteur ziet paarden als een volk van entiteiten in paardengedaante die aangesloten zijn op een netwerk van universele energie. Volgens haar is het mogelijk om een energetische verbinding aan te gaan met deze wezens met bewuste gedachten en gevoelens, die een helende invloed op mensen kunnen hebben. In dit boek komt aan bod hoe men met paarden contact kan maken en hoe men hiervan kan leren. Het boek bevat veel persoonlijke verhalen van de auteur en anderen over de unieke en speciale rol die paarden als therapeut hebben. De auteur pleit ook voor meer aandacht voor de behoeften van paarden die op therapeutische wijze worden ingezet om mensen te helpen. Het boek is niet geschikt voor de nuchtere paardenliefhebber, maar de spiritueel ingestelde paardenliefhebber zal dit boek waarschijnlijk met veel plezier lezen.

2009. Planning Your Business in the Horse as Healer/Teacher Professions. Ariana Strozzi.
This book is an excellent resource for coaches, therapists, educators and horse lovers interested in equine-guided education, equine assisted therapy, or equine experiential learning on how to plan your business in the 'Horse as Healer/Teacher' profession. Ariana Strozzi, pioneer in incorporating horses into the self-development process since 1989, shares her knowledge as a business owner, leadership coach and equine guided educator by defining a clear path to visioning your work and creating a successful business. Topics include horse and human skills required, clarifying the common acronyms, what to call what you do, choosing a training program, successful skills of a business owner, creating your vision, preparing a business plan, administration, marketing, finances, facility and horse selection, insurance, code of ethics, and more. Whether you are just starting out or have an established business, gain new insights on how to succeed in this new and exciting field.
Ariana Strozzi, an internationally respected pioneer in the ‘Horse as Healer/Teacher’ professions, is a lifelong horsewoman and experienced business owner. She is co-founder of the Equine Guided Education Association and Strozzi Institute. In 1989 she founded Leadership and Horses™ blending business process, ecopsychology, horsemanship, and somatics into a powerful platform for developing leadership and team development. She has worked with over 5000 leaders, coaches, and business owners. Her clients include Nike, UCB, Visa, Apple, Institute for Women’s Leadership, and Wells Fargo Bank. She is a graduate of UC Davis in Zoology, past president of Petaluma Business and Professional Women, a Master Somatic Coach, and faculty of four leadership programs throughout the country. She is the author of Horse Sense for the Leader Within and holds numerous equine championships in dressage, eventing, and reining. She lives with her family on the beautiful SkyHorse Ranch in Sonoma County, California.

2009. Het tevreden paard. Paardenwelzijn in de praktijk.

Steeds meer mensen rijden een eigen paard in Nederland. Maar het aantal paardenmensen met kennis van zaken neemt af. Het welzijn van paarden komt zo regelmatig in het gedrang, meestal door onwetendheid, soms door eerzucht. De minister van landbouw heeft de paardensector een paar jaar gegeven om zelf met oplossingen te komen om het welzijn van de paarden te verhogen. Dierenarts Eric Laarakker, gedragswetenschapper Machteld van Dierendonck en freestyle-trainer Emiel Voest leggen in dit boek op heldere wijze uit wat de natuurlijke behoeften van een paard zijn, waarom dat zo is en hoe een eigenaar daar in de alledaagse praktijk van het houden van paarden het best mee om kan gaan. Fotograaf Arnd Bronkhorst zorgt voor illustratieve foto’s. De combinatie van drie ervaren auteurs en een topfotograaf levert een naslagwerk op vol inzichten, wetenswaardigheden en praktische voorbeelden over hoe een eigenaar het leven van zijn paard zo aangenaam mogelijk kan maken. Het boek is verdeeld in vier hoofdthema’s: de aankoop, het houden, het rijden en de sport. Iedere auteur geeft zijn visie op specifieke onderwerpen en reageert vanuit zijn of haar deskundigheid op de meningen die de twee andere auteurs over hetzelfde thema presenteren. Dit leidt tot een zeer volledige, en prettig leesbare verhandeling over paardenwelzijn. . Het boek bevat onmisbare informatie voor de aankomend paardenhouder, maar ook liefhebbers zonder eigen paard of mensen die al jaren paarden houden kunnen er veel interessante informatie uit halen.

2009. Een reis te wereldpaard (het paard als leermeester). Jenny de Jong.
De passie voor paarden en de vele anekdotes uit het leven met hen, met name de meerdaagse trektochten, hebben geleid tot dit boek. Eerlijk, met gevoel, soms aangrijpend en met de nodige humor geschreven. Wat als een reis begon, werd een reis op zoek naar zichzelf met de paarden aan haar zijde. De strijd, het verdriet en de vreugde zijn de weg geweest naar een gelukkig mens op zoek naar een doel in het nu. Angsten overwinnen en grenzen verleggen hebben geleid tot diep respect voor het wezen paard, waarvan de kracht dieper zit dan alleen in het uiterlijk. Communiceren vanuit je diepste gevoel en het dier in zijn waarde laten.
Paarden verlenen ons vrijheid en de vrijheid vinden in jezelf is op zoek gaan naar je gevoel.
Door de ervaringen en de lessen van de paarden heeft Jenny de Jong haar doel kunnen verwezenlijken met de oprichting van Natural Horse Sense. Zij begeleidt mens en paard in hun weg naar de harmonie, vrij van angst en met respect en liefde, de taal van het paard begrijpende.

2009. Paard, volg mij. GaWaNi PonyBoy.
Paard en ruiter zijn één. Ze hebben een relatie van vertrouwen, harmonie en respect die voortkomt uit een levenswijze die bijna verloren is gegaan. Met dit schitterende boek maakt GaWaNi Pony Boy dit weer mogelijk. Hij beschrijft de traditionele trainingsmethoden van zijn voorouders, de eerste grote ruiters van Amerika. Het zijn methoden die getuigen van gezond verstand en eeuwenoude wijsheid. Aan de hand van schitterende kleurenfoto’s en een prettig leesbare tekst gaan we terug naar de tijd dat paarden trainen niet alleen maar om resultaten draaide maar een band voor het leven schiep. Paard, volg mij, Indiaanse natural horsemanship is een inspirerend boek voor ruiters en een feest voor liefhebbers van paarden en Indiaanse cultuur. Het schept een band met de lezer zoals weinig boeken dat kunnen.

2009. Het paard als spiegel van de ziel. Nanda van Gestel
Het paard als spiegel van de ziel is een hartverwarmend, inspirerend en persoonlijk verhaal. Het gaat over de wijsheid van paarden, over Natural Horsemanship, telepathische communicatie, vrijheid, de verbondenheid van al wat leeft, en vooral over Liefde. Het paard als spiegel van de ziel beschrijft hoe een sterke drang naar vrijheid Nanda naar Amerika brengt. Daar komt de Arabische merrie Eden in haar leven. Edens even sterke vrijheidsdrang heeft haar opgezadeld met het predicaat onhandelbaar en levensgevaarlijk. Nanda gaat de uitdaging aan en ontdekt dat Eden zich niet laat dwingen, maar wel uit vrije wil onbegrensd wil geven. In hun gezamenlijke streven naar verbondenheid ontdekken mens en paard dat ware vrijheid onaantastbaar diep van binnen zit. Nanda leert van Eden te leven als een leidende merrie, terwijl Eden leert om zich onbeteugeld te laten berijden, met behoud van vrijheid, eigenheid en ziel. Onbeteugeld rijden was voor Nanda altijd het symbool van ultieme vrijheid, maar uiteindelijk blijkt het een bijverschijnsel te zijn van een veel groter doel: zielsverbondenheid met Eden. Eden heeft nog meer te geven. Het paard dat ze eens uit liefde los heeft moeten laten, komt via Eden weer terug in Nanda's leven.Nanda van Gestel - van der Schel werd geboren met een passie voor paarden, en de gave om telepathisch met ze te communiceren. In combinatie met Natural Horsemanship ontstond zo een manier van omgang die zij Holistic Horsewomanship noemde. In 2000 richtte ze het Eden Holistic Horsecenter op. Ze werkte internationaal met probleempaarden en gaf workshops, lezingen en consulten. De laatste jaren is ze vooral bezig om haar rijke ervaringen in boekvorm vast te leggen.

2009. Het paard als leermeester. Petra Nelstein
Nederland opent haar deuren voor een dynamische en spraakmakende vorm van begeleiding, waarin de rol van therapeutisch leermeester is toebedeeld aan … het paard. De inzetbaarheid van dit edele wezen als helende schakel blijkt zeer effectief te zijn. Maar waarom neemt het paard hierin zo'n bijzondere plek? Wat is de formule? Is het zijn kuddegedrag, sensitiviteit, kracht, of de tot de verbeelding sprekende mystieke wereld die achter het paard schuilgaat? Petra Nelstein, zelf werkzaam op het gebied van mens-dierverbinding, heeft hiernaar uitgebreid onderzoek verricht. Om een zo transparant mogelijk beeld te krijgen van deze hedendaagse therapievorm – ook wel bekend als equitherapie of Equine Assisted Therapy – heeft ze diverse deskundigen geïnterviewd. Zo wordt hiermee voor het eerst actuele informatie geboden over deze groeiende therapievorm in Nederland. Het eerste boek van Nederlandse bodem met verhalen en inzichten over een therapievorm met behulp van het paard in de mens-dierverbinding Petra Nelstein (1961) is inmiddels een bekende op het gebied van de mens-dierverbinding. Gebruik makend van haar netwerk en ervaringen met paarden heeft zij zich als onderzoeksjournalist verdiept in een dynamische vorm van begeleiding, met het paard als therapeutisch leermeester of cotherapeut.

2008. Natuurlijk paardrijden. Klaus Ferdinand Hempfling
Klaus Ferdinand Hempfling leefde vele maanden in eenzaamheid te midden van een kudde wilde paarden. Hij leerde hun taal, hun gevoelige vorm van communiceren. Mens en paard vinden elkaar als bij een harmonisch dansend koppel. Beide gehoorzamen onzichtbare signalen en handelen alsof zij een eenheid zijn.Deze unieke manier van omgaan met paarden op basis van vertrouwen, harmonie en dominantie heeft ervoor gezorgd dat Hempfling over de hele wereld bekend is geworden. Door middel van een praktisch oefenprogramma, met ruim 500 afbeeldingen waarvan 480 in kleur, laat hij deze nieuwe manier van omgaan met paarden zien. Lichamelijke en geestelijke gezondheid van het paard staan hierbij in elke fase voorop. Dominantie zonder te straffen, verzameling zonder teugeldruk zijn twee tegenstellingen die in dit boek met elkaar verbonden worden. De natuurlijke wetten van in het wild levende paarden worden geïntegreerd in een opleidingssysteem dat voor elk paardenras en -type geldig is. Natuurlijk paardrijden geeft een nieuwe weg aan op basis van eeuwenoude tradities.

2008. Een goed paard is nooit lelijk. Mark Rashid.
In dit vervolg op "Een paard is een paard"laat Mark Rashid ons opnieuw delen in zijn enorme kennis over het trainen van paarden. Kennis die hij zelf opdeed bij "de oude man"zoals Rashid hem noemt. Rode draad in het boek is de opvatting dat alle paarden van nature goed zijn, ongeacht ras, maat of kleur. Een paard wordt nooit zo maar een "probleempaard". Rashid legt de belevingswereld van het paard op een praktische en simpele manier uit om zo de lezer te helpen eventuele problemen zelf creatief op te lossen. De auteur kennen we van een eerder werk: 'Een paard is een paard', waarop dit een vervolg is. Mark Rashid heeft een enorme kennis over het trainen van paarden, geleerd van 'de oude man'. Communicatie is daarbij het toverwoord, elke vorm van geweld wordt afgewezen. In dit boek richt hij zich vooral op het kopen en bezitten van een paard. Hij probeert de met name in Amerika bestaande vooroordelen tegen Arabieren, Appaloosa's en Paints weg te nemen aan de hand van vele voorbeelden. De verhalen zijn hartverwarmend en vaak grappig en de auteur is ook niet bang om van zijn fouten te getuigen. Een prettig leesbaar boek, dat niet alleen paardenliefhebbers, maar ook dierenliefhebbers in het algemeen zal aanspreken. De taal is helder en begrijpelijk, ook voor leken. Bepaalde begrippen worden in voetnoten onder aan de pagina uitgelegd. Getoond wordt dat een andere benadering van een probleem nogal eens de oplossing kan zijn. Voorplat voorzien van een close-up van de vacht van Naomie, een Nederlands paardje met de nodige problemen.

2007. Paarden spreken Margit Coates
Communiceren met je paard om te begrijpen wat het denkt en voelt, kan dat? Margrit Coates, de meest vooraanstaande Britse healer van dieren, laat zien dat je tot op het diepste niveau met je paard kunt communiceren en hoe je dat moet aanpakken. Je leert voelen wat je paard je te zeggen heeft en hoe je zijn problemen kunt oplossen. Je ervaart hoe dat diepe contact met je dier ook heling in jouw leven kan brengen. Paarden kunnen je een bijzondere boodschap brengen die niet alleen de relatie met je paard, maar ook je eigen plaats in het leven en je relatie met de mensen in je omgeving in een heel ander licht kunnen plaatsen. Zo wordt het contact met je paard tot een transformerende en helende ervaring.
Margrit Coates is een Britse 'healer' van huisdieren. Volgens haar kunnen paarden je leven transformeren en kan er in de communicatie met paarden veel verbeterd worden. Dit zal paarden ten goede komen; er zijn nu veel verwaarloosde, niet begrepen dieren met problemen. Deze openbaren zich zowel tijdens het rijden als in de omgang. In dit boek legt Margrit uit hoe de communicatie met paarden verloopt, hoe je door de omgang en openstelling voor de energie van dieren zelf kunt veranderen en daarvan kunt leren. De schrijfstijl is esoterisch en bloemrijk en daarnaast rijkelijk voorzien van praktijkvoorbeelden uit workshops. Soms al te letterlijke vertaling. Begrippen als meditatie, reïncarnatie, chakra's, kinesiologie vormen de rode draad in dit spirituele boek. Als paardenboek zeker bijzonder, maar niet geschikt voor de meer praktische, nuchter ingestelde paardenhouder.

2007. The Tao of Equus. Linda Kohanov
In De Tao van Equus vervlecht Linda Kohanov het verhaal van haar ontdekking van de spirituele potenties van paarden met indringende mythologie, neurologisch onderzoek en persoonlijke anekdotes. Resultaat is een buitengewoon verhaal over healing en communicatie dat de conventionele opvattingen over paarden op hun kop zet.Het begon allemaal in het begin van de jaren negentig. Na een aantal voorspellende dromen zegde zij de riskante operatie van haar zieke merrie Rasa af. Om met haar paard in contact te komen volgde ze intensief de dagelijkse processen in de kudde en ontdekte dat paarden intens emotioneel, intuïtief en intelligent zijn. Ze weerspiegelen onze diepste gevoelens. In de loop der tijd kwam ze erachter dat dit bijzondere vermogen van paarden om authentieke gevoelens van mensen te spiegelen, die ze trachten te verbergen, een krachtig therapeutisch effect kan hebben. En zo ontwikkelde Linda Kohanov haar therapie op basis van de omgang met paarden om mensen te helpen zichzelf te ontdekken en hun fijnere vermogens te ontwikkelen.Een boek dat de conventionele opvattingen over paarden op hun kop zet. Linda Kohanov is auteur, spreker, rij-instructeur en paardentrainer en heeft zich met name gespecialiseerd in 'leren met paarden' en 'psychotherapie met paarden'. Zij heeft een eigen bedrijf Epona, dat cursussen aanbiedt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

2007. Gedrag van het paard. Daniel Mills en Kathryn Nankervis
Iedereen die met paarden omgaat heeft met hun gedrag te maken. Kennis en begrip daarvan zijn essentieel voor het welbevinden van het paard en daarmee voor zijn prestaties. Dit standaardwerk, gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen, is een onmisbaar hulpmiddel voor elke ruiter en trainer om achtergronden van gedrag te begrijpen en deze kennis in verschillende praktijksituaties toe te passen. De auteurs, hoofd van een kliniek voor dieren met gedragsstoornissen en een docente paardenfysiologie, hebben hun bevindingen gebundeld in dit oorspronkelijk Amerikaanse boek. De vertaling door Drs. Vera Kamphuis is in nauwe samenwerking gemaakt met Dr. Machteld van Dierendonck, docente klinische ethologie. Het boek is bedoeld om de mens inzicht te geven in het hoe en waarom van paardengedrag. Het is opgesplitst in drie delen: de (on)mogelijkheden van het paard op basis van zijn evolutie, de gedragsprocessen en de variaties daarin en de omgevingsinvloeden op paardengedrag. Het geheel is gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen. Een werk dat van een zekere achtergrondkennis van de lezer uitgaat. Het is voorzien van een aantal zwart-wittekeningen en tabellen die de tekst verduidelijken. Aan het eind van ieder hoofdstuk vindt men een uitgebreide literatuurlijst. Met appendix, een aantal noten en een register.
Deel I: Een toelichting op gedragsconcepten: gedragsonderzoek, de oorsprong van gedrag, de evolutionaire geschiedenis van het paard, de individuele ontwikkeling van gedrag.
Deel II; Gedragsmechanismen: de verwerking van informatie, zintuigen, communicatie en sociale organisatie, seksueel en reproductief gedrag.
Deel III: De flexibiliteit van het gedrag en het managen daarvan: leren en trainen, welzijn.


2007. Horse sense, business sense; practical tools for building a successful equine assisted program. Shannon Knapp.
Equine therapy programs have been in existence for nearly thirty years in the form of therapeutic riding. However, a new form of Equine Assisted Practice has evolved in the past decade, and a growing number of people are experiencing profound healing and significant personal growth through the application of Equine Assisted Psychotherapy (EAP) and Equine Assisted Learning (EAL) programs. Both therapists and horse people alike have been attracted to the new discipline, seeking to leave more traditional roles behind in their respective worlds. However, while EAP and EAL grow in credibility, these same "odd bedfellows" are struggling with the realities of operating both an equine business and a mental healing practice under one umbrella...with sometimes disastrous results. Developed by one of the leaders in the field of Equine Assisted Practice, Horse Sense, Business Sense is book written for those seeking to learn the business basics essential for a successful journey into Equine Assisted Therapy and Learning. Practical and pragmatic, Horse Sense, Business Sense relates the straightforward and oftentimes humorous story of author Shannon Knapp's own journey from idealistic up-start to savvy entrepreneur, with key principles and pointers ideal for the new therapy business. Shannon Knapp is one of the more experienced veterans in the field, and has learned firsthand that creating a successful practice comes only after learning how to create a successful business foundation. Learn the necessary "Horse Sense" principles to avoid the pitfalls that can threaten your success in the exciting new world of Equine Assisted Practice. Horse Sense, Business Sense is the book therapists and equine businesses have been waiting for...and a terrific common-sense book for anyone trying to be financially successful while following their dreams.

2007. Een paard is een paard. Mark Rashid.
Op humoristische en ontroerende wijze vertelt Mark Rashid over zijn ervaringen met paarden. Aan de hand van verhalen over verschillende situaties (die voor iedereen die met paarden te maken heeft herkenbaar zijn) helpt hij de lezer paarden beter te begrijpen. Een paard is een paard en communiceert op zijn "paarden"manier. Volgens Mark is het mogelijk een paard op een geweldloze en zinvolle manier te trainen door steeds uit te gaan van het standpunt van het paard. De verhalen in het boek gaan allemaal over paarden, maar hebben ook nog een andere overeenkomst: ze gaan over communicatie en de bereidheid om moeite te doen de ander te begrijpen. Dat dit laatste misschien niet altijd meteen lukt, is niet erg. De bereidheid is veel belangrijker.Waarom niet een trainingsboek zoals de meeste anderen: een handleiding over hoe te trainen van A tot Z? Mark heeft de keuze voor de verhaalvorm gemaakt om twee redenen. Ten eerste wil hij dat het boek leuk is om te lezen, ten tweede wil hij laten zien hoe hij tot zijn trainingsmethoden is gekomen. Hij is daarbij niet te beroerd om zijn eigen fouten te beschrijven. Dat is niet alleen soms erg grappig, maar laat de lezer zien dat het voor Mark ook niet allemaal vanzelf is gegaan. Mark benadrukt dat hij door het maken van fouten heel belangrijke lessen heeft geleerd.
Mark vindt het belangrijk om bij het zoeken naar oplossingen voor allerlei problemen te begrijpen waardoor ze zijn ontstaan. Door vervolgens vanuit het standpunt van het paard te denken kan een oplossing worden gevonden, die past bij dát paard in díe situatie. Want ieder paard is anders en iedere situatie is anders.
Mark stimuleert de lezer om de eigen creativiteit te ontwikkelen en te gebruiken. Op lastige situaties bestaan geen pasklare antwoorden. Kennis over paarden gecombineerd met creativiteit en geduld, leveren bruikbare oplossingen voor problemen bij het vangen van paarden, bij het rijden, bij het trailerladen en nog veel meer. De auteur maakte als kleine jongen voor het eerst kennis met paarden. Hij werkte toen op een bedrijf waar paarden volgens de traditionele, vaak niet de meest diervriendelijke manier werden getraind. Op dat bedrijf liep ook een oude man rond die hem leerde om op een bepaalde manier, als een paard, naar een paard te kijken. Als je je verdiept in het wezen van het paard en een beetje 'paard' wordt, zul je heel veel dingen beter begrijpen en kun je daar gebruik van maken bij de africhting, of liever de communicatie tussen mens en dier. Rashid heeft zijn ervaringen opgetekend in dit boek zonder zichzelf te sparen. Het is niet alleen een successtory, want soms gingen dingen ook wel eens glorieus mis of anders dan hij verwachtte. Hij schaamt zich niet voor zijn mislukkingen omdat hij ze ziet als dingen waarvan je kunt leren en die je de volgende keer kunnen helpen. Een eerlijk boek, waaruit een grote liefde voor het paard spreekt, zonder vals sentiment. De tekst is prettig, voor een groot publiek toegankelijk en leest als een roman. Indien noodzakelijk verhelderen voetnoten de tekst. Een boek dat een groter publiek verdient dan alleen paardenliefhebbers, maar geschikt is voor iedereen die van dieren houdt op een gezonde manier.

2006. What to do when you don’t know what to do; Common Horse Sense. Wyatt Webb
This remarkable book speaks to our current stressful, fear-based mode of existing by offering simple, common-sense solutions that lead toward sanity and joy. And the wonderful thing is that these methods are available to us all in present-moment time. Wyatt Webb sticks to his belief that the cause of our most difficult struggles in this life are two things we’re not born with: fear and self-doubt. Since these two conditions are learned, there is definitely hope for overcoming them via the process of unlearning and relearning, which is at our intellectual, emotional, and spiritual fingertips. We’re able to move from the perception of being stuck by availing ourselves of the simple yet profound tools offered in this book. For one-tenth the cost of a therapy session, you can access the map to freedom. What have you got to lose? Wyatt Webb, the author of It’s Not about the Horse is one of the most creative, unconventional, and sought-after therapists in the country. The story of his remarkable work was written up in O magazine in 2002. Today he’s the founder and leader of the Equine Experience at Miraval Life in Balance™, one of the world’s top resorts, which is located outside Tucson, Arizona.

2006. De Boodschap van de paarden. Klaus Ferdinand Hempfling
Op zoek naar de oorspronkelijke kennis van de Kelten en de Orde van Tempeliers ontdekt Klaus Ferdinand Hempfling dat deze kennis verborgen zit in de omgang met paarden. Zo komt hij in de leer bij een oude monnik die hoog in de bergen van de Spaanse Pyreneeën woont. Deze leert hem ervaringsgewijs wie hij zelf is, en hoe de relatie met het paard hem alles kan leren over zichzelf. Dan geeft de monnik hem de opdracht om maandenlang achter een wilde kudde paarden aan te lopen en te observeren hoe paarden van nature met elkaar omgaan. Zo leert hij op een natuurlijke wijze met zijn eigen paard omgaan, en ontdekt hij de diepe innerlijke waarheid van het leven zelf. De auteur, bekend als de paardensjamaan en bekend van zijn werk "Natuurlijk paardrijden” heeft maanden tussen de wilde paarden in de Pyreneeën geleefd. Op basis van de kennis die hij daar opdeed, is zijn benaderingsmethode ontstaan, die hij overal ter wereld in praktijk brengt om mensen ervan te doordringen dat er op deze manier een prettiger samenwerking tussen mens en dier mogelijk is. Hij is ervan overtuigd dat paarden een boodschap voor de mensheid in zich hebben. Om achter die boodschap te komen heeft hij in opdracht van een Spaanse monnik een aantal maanden bij een kudde doorgebracht. Daarover gaat dit boek. Hij heeft zich verdiept in de wereld van de Kelten en de Orde der Tempeliers en de kennis van de monnik, in de hoop de boodschap van de paarden te doorgronden.

2006. Ruiter tussen twee werelden. Het paard als leraar en genezer. Linda Kohanov
Mensen die van paarden houden beweren vaak dat paarden over een subtiel intuïtief weten beschikken, of, zoals Linda Kohanov zegt: een wijsheid die zo diep gaat dat ze niet in woorden valt uit te drukken. In dit prachtig vervolg o haar baanbrekende boek The Tao of Equus lanceert Kohanov nieuwe en provocatieve ideeën over de mens-paardconnectie, gebaseerd op haar eigen ervaringen met paarden. Paarden, zo stelt ze, zijn belichaamde spiritualiteit die helemaal aanwezig is in onze materiële wereld, maar ook geworteld is in de wereld van de ziel. Als we met paarden werken, 'rijden' we dan ook in twee werelden. Dat maakt het zo bijzonder en zo leerzaam. We komen dan in contact met onze angsten, met intuïtie, bewustzijn, kracht en bovenal met wie we echt zijn. Ruiter tussen twee werelden leest al een vlot en prettig geschreven roman. Kohanov vertelt over wat ze allemaal meemaakt met haar paarden en illustreert haar betoog met vele, soms ontroerende, anekdotes.
De auteur, tevens spreker, instructeur en trainer, heeft in Amerika een eigen bedrijf, Epona, dat cursussen geeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Eerder verscheen van haar 'De Tao van Equus' dat als baanbrekend wordt omschreven. Zij weet zich inmiddels omringd door een groot aantal mensen dat zich weet te vinden in haar theorieën. Het boek is gebaseerd op haar eigen ervaringen met paarden en mensen. Paarden, stelt zij volgens de achterflap, zijn belichaamde spiritualiteit die helemaal aanwezig is in onze materiële wereld, maar ook geworteld is in de wereld van de ziel. Als we met paarden werken, rijden we dan ook in twee werelden. Door deze benadering helpt zij mensen en dieren met allerlei problemen. Het boek beschrijft een aantal van deze zaken en is geschreven in verhalende vorm. Vooral interessant voor spiritueel geinteresseerde paardenliefhebbers.


2006. Horses and the Mystical path. The Celtic Way of expanding the human soul. Adele von Rüst McCormick, Ph.D. en Marlena Deborah McCormick, Ph.D.
On a trip to Scotland, the psychotherapist family team of Adele, Marlena and Thomas McCormick - pioneers in the psychotherapeutic use of horses - discover that early Celtic mysticism holds important insights into an equestrian-partnered spirituality. Through serendipitous encounters, they learn that the ancient Celtic people befriended the horse to cultivate the human heart and soul, and that horses accompanied the Celts as they spread their spiritual vision far and wide. The McCormicks soon embark on a wisdom pilgrimage. From India to Mexico to Spain and Morocco, they follow the ancient relationship between horses and humans, exploring a mystical path lit by a spirit of unity and beauty. With help from their horses, the McCormicks learn to integrate spirituality with their psychological training, forming a new, powerful form of healing. Horses and the Mystical Path recounts their memorable journey and the lessons we can learn from their amazing equine guides.

2005. Dancing with your dark horse; how horse sense helps us find balance, strength and wisdom. Chris Irwin.
In Dancing with Your Dark Horse, Chris Irwin, one of the most successful horse trainers in North America, offers a new approach to personal empowerment inspired by the fascinating spiritual connection he has discovered between horses and humans. Based on his more than twenty years of working with horses as well as his personal experience, Irwin explains how the characteristics necessary to building good relationships with horses can in turn be used to discover and heal our deepest psychological issues and help us reach our greatest potential. A unique combination of practical advice on developing a true bond with horses and powerful insight on how we can tame "the dark horse that lives within our shadow nature," Dancing with Your Dark Horse shows us how to live happier, healthier, more balanced lives.

2005. Adventures in Awareness – learning with the help of horses. Barbara Rector.
The Handbook of Equine Facilitated Experiential Learning through the lens of Adventures In Awareness offers the theory, principles and practice of equine inner-active exercises for wellness work with horses. Outlined in detail is AIA's 5 day Equine Facilitated Experiential Learning Curriculum, an enrichment and prevention program for at risk youth, and those with severe emotional and behavioral disturbances; it features the AIA process. AIA promotes working with horses as a reflective and reflection experience, mirroring personal and interpersonal relationships. The specially designed interactive and inner-active exercises develop communication (including interspecies) skills, promote team building, promote self developed insights and contribute to the ability to be responsible for self. The basic AIA principle is that awake aware responsible individuals make healthy behavior choices.
In 1974, a cofounder of TROT (Therapeutic Riding of Tucson, Inc.), Barbara utilized her skills as a Pony Club Instructor to teach - TROT. While acting as resource developer, director of instruction, and executive director, she taught 45 weekly volunteers safe helping and handling techniques, schooled and trained 12 horses and ponies, supervised and developed assistant instructors, while teaching 4 - 6 half day sessions of TROT classes for approximately 80 students a week. In 1989-90, at The College of the Holy Names in Oakland, CA, she obtained a Master of Arts degree with an emphasis in Spiritual Psychology. While at the Institute of Culture and Creation Centered Spirituality, she worked as an intake counselor and group facilitator for near death youth, and women with homebound disabilities, at the Center for Attitudinal Healing in Tiburon, CA. As she completed her thesis, she worked as the manager for NCEFT (National Center for Equine Facilitated Therapy) in Woodside, CA. She is a 1965 graduate of the University of Arizona with a BA in Philosophy and English. In the early 90s, Barbara developed the therapeutic riding program at Sierra Tucson and co-founded FETE, Medicine Horse, in Flagstaff, AZ. At Sierra Tucson, a private psychiatric hospital, she developed and coordinated Sierra Tucson's Integrated Riding Resource Program for adolescents, family week treatment, the eating disorders, and trauma resolution units, while training the hospital medical staff in her model for equine facilitated experiential learning process work - now trademarked as ADVENTURES IN AWARENESS (AIA). In 1995 Barbara developed the AIA/EEL (Equine Experiential Learning) Institute featuring ADVENTURES IN AWARENESS (AIA) - an equine facilitated experiential learning process for the teaching of equine facilitated experiential learning (EFEL), and/or the practice of equine facilitated psychotherapy (EFP).

2004. Horse Sense for the Leader Within. Are you leading your life, or is it leading you? Ariana Strozzi.
Horse Sense for the Leader Within is a must read for everyone. With innovative vision and grounded experience, Ariana Strozzi bridges two seemingly different worlds, creating a powerful new platform for human development, growth and learning. She eloquently reveals how horses mirror our inner world and provide dramatic, transformative shifts in the way we perceive ourselves.Strozzi takes the reader on a journey into the natural world where a wealth of knowledge already exists about what it means to be a leader of one's life. She defines a path to leadership that begins with understanding ourselves from a biological perspective. Leadership as followership comes to life as she encourages the reader to step outside of the human's narrow view of leadership."Are you leading your life or is it leading you?" becomes the topic of exploration. By becoming aware of our animal nature and our innate drive for survival, we develop the capacity to respond with choice versus react to the pressures of life. The journey continues with insights into the powerful elements of intuitive and emotional intelligence and the significance of nonverbal communication.Ariana demonstrates how horses reflect our patterns of behavior, thought, perceptions and performance in a thousand pounds of visual imagery. They show us the gap between how we actually present ourselves to others distinct from how we think we are being. They ask, "Who is leading?" and expect us to know what we care about and believe in ourselves. In so doing, they help us understand that leadership begins with the self we are. Horses teach us how to find self-acceptance in a world of judgment. As we learn to think more like a horse, we develop our intuitive imagination and can create new possibilities for our lives. Rather than focusing on what is wrong with us, we shift our attention towards what we are naturally good at. On this path of becoming, we focus on staying connected to what has meaning and purpose. The horse's genera Ariana Strozzi, Master Somatic Coach, has been bringing the magic of horse communication to people from all walks of life since 1990. With innovative vision Ariana blends her knowledge in equine psychology, biology, animal behavior, and leadership savvy in an experiential format that trains emotional intelligence, nonverbal communication, authenticity and intuition.An internationally respected pioneer and teacher, she offers equine-guided learning programs including Leadership and Horses¿, Horse Sense for the Leader Within¿, Intuitive Horsemanship¿ and Equine Guided Education¿. She holds a degree in Zoology and has trained horses since 1970, winning championship awards in dressage, eventing, reining and working cowhorse.

2003. Op de adem van de wind - Mary Midkiff.
Vrouwen en paarden hebben zich altijd tot elkaar aangetrokken gevoeld. Al duizenden jaren lang rijden ze samen in mythen en sagen, in reis- en volksverhalen, gedichten en romans. In het dagelijkse leven en in de literatuur komen vrouwen en paarden naar voren als een wijdvertakte orde van spirituele partners die kracht en zelfvertrouwen aan hun intense verbondenheid ontlenen. En het is geen toeval dat ze elkaar aan het begin van dit nieuwe millennium als nooit eerder weten te vinden.Mary Midkiff is de vrouwelijke paardenfluisteraar en een begaafd verhalenvertelster. Door middel van unieke persoonlijke ervaringen en interviews met vrouwelijke ruiters van over de hele wereld onthult zij de magische band tussen mens en dier, het verlangen om spirituele grenzen te verleggen, dromen te bereiken, problemen op te lossen en creativiteit te ontplooien. Hoe paarden ons leven verrijken en ons verbinden met de natuur en onze meest intieme gevoelens leest u in dit fascinerende en ontroerende boek.De schrijfster is een Amerikaanse paardenfluisteraar die ervan overtuigd is dat er een magische band bestaat tussen vrouw en paard. Zij put uit afwisselend persoonlijke ervaringen en interviews met vrouwelijke ruiters uit de hele wereld. Uit haar eigen leven beschrijft ze bijvoorbeeld hoe ze zich regelmatig paard voelt tussen de paarden in een kudde. Het boek staat vol citaten en gedichten van mensen die ooit over paarden hebben geschreven. De uitgebreide lijst met aanbevolen boeken bevat veel hier niet bekende Engelse titels. Vooral voor vrouwelijke liefhebbers van het genre, maar voor veel paardenmensen waarschijnlijk te zweverig.

2002. Rijden in evenwicht, evenwicht in rijden. Johan Miesen.
Een geweldloze en creatieve opleiding voor mens en paard gebaseerd op inzichten uit de klassiek Iberische rijkunst. Methode over training die aansluit bij de natuur van het paard. Hoofdstukken over werken aan de hand, grondwerk, rijden, hulpmiddelen, voorwaarden (over voeding, verzorging, stalling), en over de band tussen mens en paard.

2002. De aard van het paard. Stephen Budiansky
Hoe intelligent zijn paarden? Hoe goed kunnen paarden kijken? Hoe ontstaat een succesvol renpaard? Deze en heel veel andere vragen worden beantwoord in dit standaardwerk over de biologie van het paard. Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek ontrafelt Budiansky op heldere wijze de aard van het paard. De lezer krijgt de nieuwste inzichten over de oorsprong, evolutie, domesticatie, intelligentie, taal, beweging, het gedrag en het fokken van paarden. Een fraai uitgevoerd boek met verhelderende illustraties en foto's. Onmisbaar voor iedere paardrijder, trainer en fokker.Stephen Budiansky is een van Amerika's meest prominente wetenschapsjournalisten. Hij werkte als redacteur voor de toonaangevende bladen Nature, The Economist, Science en The New York Times. Thans is hij wetenschapscorrespondent voor onder meer The Atlantic Monthly.
Hoofdstukken:
1. Het onwaarschijnlijke verschijnsel paard
2. Ontrukt aan de vergetelheid
3. Paarden en mensen
4. Socio-ecologie
5. Zien en waarnemen
6. Paardentaal
7. Paardenverstand
8. De mechanica van voortbewegen
9. Stel u voor: een bolvormig paard
10. Aangeboren of aangeleerd
11. De toekomst van het paard

2001. Gezond verstand. Een betere communicatie tussen mensen via de taal van het paard. Monty Roberts.
Met "De man die naar paarden luistert” heeft Monty Roberts duidelijk gemaakt hoe diep zijn liefde en begrip voor paarden zijn. Door zijn omgang met veel verschillende paarden heeft hij langzamerhand hun taal geleerd en de methode ontwikkeld waarmee hij zijn 'wonderen' verricht: zijn Join-Up techniek, waarbij paarden leren dat ze met Monty kunnen communiceren en dat ze snappen wat hij uiteindelijk van ze wil. De auteur, bekend van zijn boeken 'De man die naar paarden luistert' en 'Shy Boy', heeft een manier ontwikkeld om met paarden te communiceren en daardoor zonder dwang, maar op basis van wederzijds vertrouwen alles van een paard gedaan te krijgen. Zijn methode, Join-up, is volgens hem ook bruikbaar voor de communicatie tussen mensen onderling, bijvoorbeeld in bedrijfssituaties. Als je een goede verhouding hebt met je baas, ga je met meer plezier naar je werk en presteer je beter is ongeveer de strekking. Aan de hand van vele voorbeelden en verhalen legt hij uit wat hij bedoeld. Zijn thuisbasis, Flag Is Up farms, wordt regelmatig bezocht door mensen uit het bedrijfsleven om daar met eigen ogen te aanschouwen wat er door zijn methode allemaal mogelijk is. Dit boek is dus niet alleen bedoeld voor paardenliefhebbers, maar voor een veel bredere doelgroep.

1999. Een Paard liegt niet. Chris Irwin
Wat onthult een paard ons over onszelf, terwijl we eigenlijk bezig zijn het paardengedrag beter te begrijpen? Deze vraag ligt ten grondslag aan dit opmerkelijke, liefdevolle boek van Chris Irwin, de Canadese paardenfluisteraar. Hij is een van de meest gevraagde paardentrainers van Noord-Amerika en zijn expertise is gebaseerd op meer dan twintig jaar werken met paarden en het observeren van hun gedrag: hoe gaan paarden met elkaar om en hoe is hun interactie met mensen? Een paard liegt niet is een prachtige mengeling van zijn bedachtzame beschouwingen over de verhouding tussen mens en paard en de door vele jaren hard werken verkregen inzichten over het 'breken' van paarden: het temmen en in contact brengen met mensen. Irwin wijst erop dat wanneer we leren als een paard te denken en de wereld door zijn ogen te bekijken, we tegelijk een goede indruk krijgen van de eeuwenoude relatie tussen jager en prooi. De boodschap die Chris Irwin ons via dit boek wil geven, is dat paarden ons kunnen leren met geduld en veel inlevingsvermogen te communiceren - niet alleen met dieren, maar ook met andere mensen. De auteur is vooral in het noorden van Amerika een veelgevraagde paardentrainer, die paarden op een aparte manier benadert. Hij heeft zich verdiept in het wezen van het paard door uitgebreide observatie en kan daarom met de moeilijkste paarden omgaan. Hij beschrijft in dit boek hoe hij daartoe gekomen is. Uit dit boek spreekt een enorme liefde voor het paard, maar het is niet direct toegankelijk voor de "doorsnee paardenmens" in Nederland. Wel heel interessant voor diegene die zich iets meer in dit onderwerp wil verdiepen. Het is geen instructieboek (zo moet het!) maar het probeert de mens er van te doordringen dat men een paard ook op een andere manier kan benaderen. Volgens de auteur leren we daardoor ook heel veel over onszelf... Hij heeft dat in ieder geval wel gedaan als je zo een en ander leest. Apart boek over "paardenfluisteren", heel anders dan bijv. de boeken van Klaus Hempfling en Roberts. De tekst op achterflap geeft de inhoud goed weer: bedachtzame beschouwing over de verhouding tussen mens en paard
« Terug naar het overzicht
Home | Laatste bericht | Over mij | Links | Blog | Aanbieders | Bibliotheek | Contact | Registreren,donatie en inloggen | Ontwikkeld door SatDesign